Kan sommelierer framhäva vin bättre än vintillverkarna?

Ja det är en kontroversiell fråga – kan sommelierer framhäva vin bättre än vintillverkarna?
Jag skulle vilja argumentera fallet för JA!

Tänk på det här – de flesta vintillverkarna strävar efter att göra det perfekta vinet som är ett uttryck för druvvariationen och regionen där den kommer från.

Vad de inte överväger är om det kommer att matcha bra med mat.

En av Tysklands topp sommelier, André Macionga, vände min vinvärld totalt upp och ner. Andre bryr sig inte så mycket om druvans identitet, han bryr sig om vinets smak och konsistens och hur bra det passar med mat och den övergripande slutliga upplevelsen.

André är chef sommelier på en topp restaurangen i Berlin, Tim Raue, vinnare av två Michelin-stjärnor och rankad bland världens 50 bästa restauranger. Han har också haft titeln ”Sommelier of the Year 2013” av F.A.Z.

Efter att ha arbetat i en av Australiens bästa asiatiska restauranger kan han verkligen kombinera vin till de asiatiska smakerna.

De som älskar tyskt vin kommer att uppskatta varför dessa pärlor är så perfekt kombination till asiatisk mat. Rieslingen eller Pinot Noirs med deras naturliga smaker framhäver de asiatiska smakerna som äkta par. För André är det inte tillräckligt. Han vill att du helt och hållet glömmer vad du tycker att tyskt vin kan smaka. Han stör industrin genom att göra helt nya vinstilar – genom att blanda bibliotekets lager av landets bästa vingårdar.

Varianter du inte skulle tro skulle gifta sig bra tillsammans blir nu osannolika sängkamrater. Vinåren – några gamla, några nya, blandas i perfekt förening där mat kompatibilitet är det enda som betyder något.

För att uttrycka det helt och hållet – vinerna under etiketten André Macionga Cuvée GmbH är några av de mest spännande tyska vinerna jag någonsin har njutit av, med en textur som jag inte bara har smakat i tyska viner tidigare.

Vad är dina tankar, tror du att fler sommeliers borde jobba med vintillverkarna för att producera vin specifikt för mat matchning? Eller ska sommelierer lämna vintillverkarna till proffsen, det tåls att fundera på.

Matsvinnet en möjlighet till självhjälp

Matsvinnet i enbart Sverige uppgår till drygt 2 miljoner ton årligen och av dessa är ca 20-30% helt ätliga men ändå slängs det av olika anledningar. Medan det i Sverige bor ca 600 000 människor som på något vis hade kunnat få hjälp i sin vardagliga situation genom att få tillgång till matsvinnet. Charity Of Food är organisationen bakom konceptet vi arbetar ifrån och idag förädlar vi ca 200 kg matsvinn per vecka genom samarbete med en lokal förening i Enköping kallad “LOKALEN” som ser till att människor har en plattform att vända sig till. En fritidsgård för alla åldrar helt enkelt som ligger i ett område som omfattas av en stor del av Enköpings socialekonomiska utanförskap. Denna samverkan är relativ ny men jag har även god kontakt med Lasse Wennman i Gävle som driver MATAKUTEN och dom delar ut ca 100-150 matkassar varje dag mån-fre till människor som börjar köa redan 1h innan dom öppnar. Detta är ett bevis för hur livsmedel som slängs skulle kunna bredda välmående hos fler som lever och bor i Sverige, en hjälp som skulle kunna ges utan att FK eller någon sänker bidragen ikapp med hur mycket livsmedel dom får. Bidragen behövs och är en annan frågeställning man får se över på annat håll, men självklart så ska all form av försörjningsstöd förankras med motprestationer. Det är viktigt för att hålla drivkraften i en marknadsekonomi.

Så som vi ser det vill vi göra så att människor i utanförskap får en sysselsättning inom förädling av livsmedel som i sin tur kan bli egenförsörjda genom stöd och avgifter som livsmedelsbranschen kan betala för att vi tar hand om deras sopor.

 

Besök: www.apeat.se